Потомци на сливенските войводи

Категория: Историческо наследство

Местоположение:

гр. Сливен

Основна цел:

Да създадем условия за запознаване на подрастващото поколение с историята и символите на град Сливен, а именно с воеводите му, както и създаване на навици за патриотизъм и родолюбие с посещение на лобните им места.

Основни дейности:

Дейности по проекта са:

 1. Подготовка и организиране на масови сцени и ритуали
 2. Подготовка и организиране на неделни походи по хайдушката пътека до Кушбунар на Карандила
 3. Подготовка и издаване на книжка от 96 стр. А5 формат – 600 броя

А. Книжка за оцветяване „100 войводи – кратка история с картинки“

Книжка за оцветяване, от която децата на възраст от 9 до 14 години ще могат да научат повече факти за хайдушките войводи, подвизавали се в дебрите на сливенския балкан. Изложението, заедно с приложенията, в които ще бъдат изброени войводите/включително жените войводи/ ще има за цел да отговори на вечния сливенски въпрос: Дали са 100 сливенските войводи ?

А те са повече от 100 са, заедно с байрактарите, които временно са оглавявали хайдушките чети. Децата ще могат да се запознаят с хайдушката клетва, устава на хайдушките чети и хайдушкия закон. Книгата ще бъде отпечатана във формат А5 от 96 стр. Като част от тях ще бъдат 13 притурки(илюстрации) за оцветяване формат А4. Илюстрациите ще включват:

 • 6 броя униформи или костюми на хайдушки войводи в цял ръст.
 • 6 броя детайлно изрисувани оръжия, с които са си служили хайдутите
 • 1 брой хайдушко знаме,
 • съставните атрибути на хайдушката клетва.

Корицата ще бъде пълноцветна, и дизайна и ще позволява да служи за ориентир при оцветяването на рисунките, включени в съдържанието на книгата. Върху вътрешната страна на корицата ще бъде отпечатана карта на хайдушките пътеки, в която ще бъдат отбелязани хайдушките сборища в Сливенско.

Изданието е съставено от 96 страници, като едната от съседните страници ще бъде рисунка предназначена за оцветяване, а другата ще бъде текст, който е тематично свързан с изображението.

Ще бъде приложен списък от книги, които децата могат да прочетат, ако искат да научат повече за хайдушкото движение в Сливенския регион.  

Б. Подготвителен етап на масовите сцени и дейностите:

Стъпка 1. Подготовка на малките актьори. Накратко включва:

а/ посещение на къщата на Х. Димитър, Истор. музей, взаимното училище/ако има какво да си види?, Къщата на Д. Чинтулов

б/ групата, съставена от  малкия Х. Димитър, братчето му и 1 или 2 сестри и случки от детството - в родната му къща

в/ групата на трите воеводки, с разкази за подвизи и случки от живота им, които ще научат хайд. клетва, закон и ще водят ритуала по "заклеването" на хайдутите.

г/ научаване на някои от възрожденските песни, които ще се пеят след клетвата от всички

д/ ушиване на дрехите на актьорите, подготовка на инвентар за клетвата/кръст, пищов, сабя/ и две знамена. Ушиване на 5 ямурлука за клетвата.

Стъпка 2. Накратко: От началото на февруари започва записването на хайдутите в Книгата на Сливенските войводи. Децата ще бъдат ученици от втори, трети и четвърти клас на избрани училища, които са изявили желание да се включат в проекта. Съобщението ще пристига в класа с "кърваво писмо", в което ще бъдат обяснени условията за включване в проекта. След вписаните имена на воеводи и воеводки, подредени  по азбучен ред, децата желаещи да се включат в състезанията и ритуалите по включването им в чети могат да се запишат. Ще има подготвени писма до родителите, които трябва да придружат малките хайдути на походите.

Стъпка 3. Подготовка и организиране на неделни походи по хайдушката пътека до Кушбунар на Карандила. Накратко:

Провеждането на 4 неделни похода по хайдушката пътека, сборен пункт Кушбунар, като на близката поляна се провеждат състезания за воеводи, на два отбора/дисциплини - висок скок/прескачане на знамето или купа сено/, дълъг скок, стрелба/ с камък или нещо др.?/ и др на края всеки от отборите трябва да изпее възр. песен - за отборна награда на по-силната чета.

Ритуала по клетвата ще завърши с пеене не няколко възр. песни от всички участници в церемонията. След като се заклели, воеводите получават значка "Потомък на сливенски войводи", и картонче с десетте правила на воеводата /може да е разделител на книга и да може да се закача на стената.

При игрите и клетвата на децата ще бъдат назоваване с имена на известни войводи и войводки, който ще бъдат обозначени като "бадж-листо" в/у дрехата. На самата клетва бъдещите воеводи ще са облечени в ямурлук, навуща.

Първият поход/последван от състезание и клетва/ ще бъде проведен в неделята след Благовещение 27 март(датите не са случайни). В следващите недели до края на май ще бъдат проведени още три похода. В други 4 неделни, или делнични дни ще бъдат изиграни сценки пред деца от един клас, водени от тяхната учителка /може би ще започнем от второ СОУ/ в къщата на Х. Димитър.

Проектът ще се реализира в рамките на 11 месеца.

Необходим общ бюджет по пера:

Проектът ще бъде на стойност 7 660 лева, които ще бъдат вложени, както следва:

 • хонорари за режисюра, сценарий, репетиции и ръководене на събития- 980 лв.
 • Хонорар на втори ментор за състезания - 250 лв.
 • за костюми на основните 7 героя - 770 лв.
 • За ямурлуци/5 броя/, с които ще се заклеват - 450 лв.
 • За атрибути на клетвата/ пищов, кама, кръст и библия/ - 550 лв.
 • За билети при посещение на музей и беседи - 50 лв.
 • За плакати, брошури, писма - 250 лв.
 • За книга именник на 100 сливенски войводи – 600 броя(А5 формат, цветна корица, 96 стр., от които 13 стр., притурка А4 за оцветяване) – 2100 лева  
 • За 200 значки с надпис „Потомък на сливенски воеводи“ – 400 лева
 • за баджове, картон с историята на съответния воевода, картонче с клетвата и 10 правила за 120 деца - 480 лв.
 • за знамената по проекта - 180 лв.
 • Наем зала за репетиции - 3 месеца по 8 пъти по 50 лв. - 1200 лв.

Очаквани резултати:

Наше проучване показа че децата, учениците и младите хора от града ни не го познават достатъчно като минало, настояще, и бъдеще. С този проект желаем да отговорим на вечния сливенски въпрос: Дали са 100 сливенските войводи?

Реализиране на проекта ще запознае и стимулира подрастващото поколение към различните исторически дадености на град Сливен. Ще се покажат имената на 100 сливенски воеводи, и защо градът се нарича така: Градът на стоте воеводи... Той ще им покаже славното минало на града ни с неговите забележителности. 

7 660 лв.
са събрани от 7 660 лв.

 

Остават

-

Направете дарение

Сума на дарението:

(BGN)

Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

Крайна дата за събиране на дарения: 01.05.2016 г.

Даренията не могат да надхвърлят целевата сума.

Информация за получателя:


Име на организацията:
Фондация "Войводите на Сливен"
Адрес на организацията:
гр. Сливен
Лице за контакт:
Николай Бъчваров
Телефон: 0888925639

Информация за инициатора:


Име на организацията:
Фондация "Войводите на Сливен"
Адрес на организацията:
гр. Сливен
Лице за контакт:
Николай Бъчваров
Телефон: 0888925639

Споделете в социалните мрежиКатегории

Проекти, каузи, събития, подредени по категории:

Подкрепи каузата


Вие желаете да организирате събитие, за да подкрепите конкретна кауза. Опишете това събитие на общността, обяснете защо то е важно. Общността може повече от всеки един от нас.

Помогни с труд, материали или друга финансова помощ